Fråga:
När förutspåddes och observerades konisk brytning?
Colin McFaul
2014-11-13 06:32:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag läste James Ladymans Understanding Philosophy of Science och stötte på följande konsekvens av Fresnels teori om ljus:

Fenomenet är känt som konisk brytning och har nu observerats många gånger. Fresnel visste dock ingenting om det när han utvecklade sin teori och fick inte ens själva resultatet.

(kursiv i original)

Ladyman beskriver kortfattat fenomen, men ger inga ytterligare detaljer om historien. Jag minns inte att jag någonsin har diskuterat detta i en klass, trots att jag nästan har doktorerat i fysik, och arbetat med mycket klassisk optik. Jag kan inte heller hitta något om det i indexen för E&M och optikböcker jag har lätt tillgång till.

När kom förutsägelsen för detta fenomen först från Fresnels modell, och när observerades det först? Uppmuntrade härledningen / förutsägelsen att observera effekten?

Ett svar:
HDE 226868
2014-11-13 06:54:03 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag hittar information som tillskriver detta till Sir Humphrey Lloyd, som tittade på den på vinkning av ingen ringare än Sir William Rowan Hamilton.

Från Encyclopedia Britannica :

När han använde sina metoder 1832 för att studera förökning av ljus i anisotropa medier, där ljusets hastighet är beroende av strålens riktning och polarisering, leddes Hamilton till en anmärkningsvärd förutsägelse: om en enda ljusstråle inträffar i vissa vinklar på en biaxiell kristall (som aragonit), kommer det bryta ljuset att bilda en ihålig kon.

Det är den teoretiska bakgrunden. Lloyd utförde sedan ett experiment:

Hamiltons kollega Humphrey Lloyd, professor i naturfilosofi vid Trinity College, försökte verifiera denna förutsägelse experimentellt. Lloyd hade svårt att få en kristall av aragonit med tillräcklig storlek och renhet, men så småningom kunde han observera detta fenomen med konisk brytning. Denna upptäckt väckte stort intresse inom det vetenskapliga samfundet och etablerade rykte för både Hamilton och Lloyd.


Denna sida tillskriver Hamilton och teorin teorin experimentera med Lloyd:

Hamilton beskrev sin förutsägelse när han presenterade den avslutande delen av sitt tredje tillägg till en uppsats om teorin om system av strålar till Royal Irish Academy den 22 oktober 1832. Han frågade Humphrey Lloyd, professorn i naturligt och experimentellt Filosofi vid Trinity College, Dublin, för att försöka verifiera förutsägelsen experimentellt. Lloyd hade svårt att få en lämplig kristall, men efter att ha fått ett bra exemplar av arragonit lyckades han observera extern konisk brytning den 14 december. Han kunde därefter observera intern konisk brytning. Humphrey Lloyd redogjorde för sina experiment i två artiklar publicerade i London och Edinburgh Philosophical Magazine i februari och mars 1833.


Slutligen, från här:

På två månader lyckades Humphrey Lloyd observera den förutspådda ljusringen av konisk brytning. I början av 1830-talet använde han solljus och en naturlig kristall.

Och en bekräftelse av Hamiltons del:

Därför bad Hamilton Humphrey Lloyd om experimentellt godkännande, och två månader senare observerade Lloyd den förutspådda ljusringen. Denna upptäckt var förbluffande för forskarna och var en triumf för vågteorin.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...