Fråga:
Vad är sanningen bakom "The Turk" (den mekaniska schackmaskinen)?
Amit Tyagi
2014-11-06 23:49:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det var i kalkljus i mer än ett sekel (slutet av 1700-talet till slutet av 1800-talet). De säger att det inspekterades och hittades falskt. Men vad var falskt med det. Det finns berättelser om att den här maskinen vann de flesta matcherna den spelade. Det vann inte bara schackspel, men det kunde enkelt slutföra riddarens turné (ett berömt schackpussel). Vilka mest erfarna schackspelare på den tiden kämpade med.

Betyder det att Kempelen (som skapade detta) själv var ett geni eller en slags världsmästare schackspelare på den tiden?

Överväger någon annan en tagg [tag: chess]?
Sedan handlar schack om permutation och kombination (matematik). Jag ser att frågor kommer i framtiden också, som kan behöva denna tagg.
Okej, här är taggen.
Ett svar:
HDE 226868
2014-11-07 00:52:57 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag minns vagt att jag lärde mig om turken i en dokumentärfilm om Gary Kasparov och hans match med Deep Blue. Det verkade riktigt imponerande, även om det inte egentligen var en automatiserad schackspelande robot.

Här är den relevanta Wikipedia-artikeln. Återigen kommer jag inte att använda den som en primär källa, men jag tror att följande avsnitt från Wikipedia kommer till kärnan i saken:

Turk var faktiskt en mekanisk illusion om att lät en mänsklig schackmästare gömma sig inuti för att använda maskinen. Med en skicklig operatör vann Turk de flesta av de spel som spelades under sina demonstrationer runt om i Europa och Amerika i nästan 84 år och spelade och besegrade många utmanare inklusive statsmän som Napoleon Bonaparte och Benjamin Franklin. Operatören (arna) inom mekanismen under Kempelens ursprungliga turné är fortfarande ett mysterium.


Jag citerar ett avsnitt från här och sammanfattar hur maskinen fungerade:

Den mekaniska turkens hemlighet bevarades i över 50 år - maskinen var en detaljerad illusion och innehöll ett genialt dolt fack som rymde en mänsklig operatör. Denna dolda schackmästare kunde observera positionen på schackbrädet ovan och manipulera Turkens rörelser.

Från här har vi en något mer djupgående sammanfattning (även om jag inte är så nöjd med källan; du kan bortse från den om du vill):

Hur det fungerade

Även om många hade gissat att maskinen faktiskt hade en operatör som arbetade inifrån, få kunde ta reda på exakt hur den fungerade. Det gissades att operatören måste vara ett barn för att passa in i skåpet, eller att någon faktiskt stod delvis inuti figuren som flyttade bitarna.

I själva verket satt operatören inuti skåpet på ett skjutbart säte, så att de kunde justera sin position när en presentatör öppnade dörrarna för att visa vad som förmodligen pågick inne i maskinen. Under åren var det ett antal begåvade schackspelare som var ansvariga för att spela spelen, vilket hjälper till att förklara varför maskinen sällan tappade förutom när det gick upp mot elitkonkurrens. Från insidan av skåpet kunde operatören se en magnetversion av brädet som reagerade på rörelsen av bitarna ovan (var och en hade en stark magnet i basen) så att de kunde hålla reda på positionen. Hävarmarna möjliggjorde förflyttning av Turkens arm och öppning och stängning av handen, vilket gjorde det möjligt att flytta bitarna på kommando.

Från här, vi får en omskapning av maskinen. Här (från webbplatsen) är en del av mekanismen som styr armen:

enter image description here

Här är en bild av armmekanismerna: enter image description here

Slutligen går jag till den här sidan, där vi hittar lite viktig information:

Den dolda schackexperten var trång, varm, var tvungen att manövrera olika spakar och arbetade vid levande ljus. Men han hade två fördelar gentemot sina motståndare:

  1. Han hade nästan alltid vit och gjorde så det första steget;
  2. Han kunde utforska, även om det bara var kort, alternativa variationer på hans andra schackuppsättningen, i själva verket fusk.
Så det finns två aspekter av maskinen a) Mekanisk b) Intelligens. Mekaniken (a) verkar förståelig. Men säger vi att intelligensen (b) helt kom från en mänsklig hjärna (från någon gömd under lådan). Jag tycker det är lite svårt att köpa den här poängen. För att en man som gör det i cirka 85 år måste vara ett geni. Och för en sådan man som förblir dold för världen i mer än 80 år verkar den mystisk igen. Om det fanns flera schackgenier gömda under tidsperioden. Då var det inte enkelt för var och en att träna sig att spela under sådana förhållanden.
Från vad jag har kunnat plocka upp var det olika människor som gömde sig i lådan genom maskinens historia. De var alla ganska smarta och förmodligen små.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...