Fråga:
Frankels utnämning i Göttingen
Mikhail Katz
2017-04-25 12:59:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Abraham Fraenkel grandpère skriver på sidan 127 i sin bok som nyligen översatts till engelska:

Min yrkeskarriär började i mars 1919 med ... en inbjudan till Göttingen till Privy Counselor Felix Klein, nästan 70 år, men fortfarande aktiv som "utrikesminister" för tysk matematik.

Är detta att tolkas som att säga att Klein sökte efter Fraenkels utnämning i Göttingen?

Redigera: Som påpekats av @ user37237, uppmanade Klein faktiskt Fraenkel att skriva en artikel om "nummer". Jag antar att Fraenkel redan vid den tiden var känd som en stigande stjärna i det nya abstrakta fältet för axiomatisk uppsättningsteori. Det faktum att Klein bad Fraenkel att skriva en artikel om "nummer" verkar tyda på att Klein fortfarande följde vikten av aritmetiseringen av analysen , en term som han myntade i sin 1895-adress Goettingen.

Är det rimligt att anta att Klein bjöd in Fraenkel att skriva en artikel om "nummer" eftersom Klein ansåg uppsättningsteori vara grunden för en sådan aritmetisering?

Ett svar:
user5707
2017-04-30 02:22:42 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Fraenkel skriver: >> ... Felix Klein. Han bad mig ta itu med begreppet siffror och algebra i "Material för en vetenskaplig biografi om Gauss" som han hade publicerat. Häfte VIII om ”materialet”, som jag skrev, publicerades 1920. <<

Detta bidrag till en vetenskaplig biografi om Gauß verkar vara orsaken till Kleins inbjudan. En avsedd utnämning av Fraenkel till Göttingen av Klein verkar osannolik eftersom det finns register om planerade möten i Kleins Nachlass i Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen http://hans.sub.uni-goettingen.de/nachlaesse/Klein. pdf men Fraenkels namn visas inte där.

Det här är intressant. Men Fraenkel säger att hans "professionella karriär började" med en inbjudan till Klein i Göttingen. Det finns också många nivåer av möten, och juniornivån som Fraenkel antagligen var tänkt för kanske inte visas i listorna du länkade. Hur kvadrerar du detta med vad Fraenkel själv skrev i sin självbiografi?
Vad är källan till dina citat exakt? Är det den ursprungliga tyska utgåvan av Fraenkels självbiografi? I så fall översattes det inte mycket bokstavligt.
P.S. Jag ser att kommentaren om Gauss också finns i den engelska utgåvan på sidan 127, men kanske i en något annan ordning.
@Mikhail: Min primära källa är Ordner 'Fraenkel' https://www.mathi.uni-heidelberg.de/~roquette/Transkriptionen/FRAENKEL_080226.pdf inklusive många brev och några citat från hans bok Lebenskreise.
användare, det här är väldigt intressant. Jag läser inte riktigt tyska och när push kommer till shove (dvs. att översätta vissa avsnitt blir viktigt) måste jag förlita mig på mina medförfattare. Jag skulle mycket uppskatta om du kunde citera något relevant material. Det ytliga intrycket från Fraenkel som kommer att besöka Klein i Goettingen är den visionära aspekten av Klein, som kunde uppskatta unga genier även när den förra (Klein) var 70 och den senare (Fraenkel) var knappt 25. Är detta bekräftat av materialet du fick syn på?
@Mikhail: Låt mig först översätta den tyska texten som ingår i mitt svar. Om du har ytterligare önskemål om översättning hjälper jag dig gärna. Han (Felix Klein) bad mig behandla ämnet idén (eller uppfattningen) om antal och algebra för "Materialien för en vetenskaplig biografi om Gauss" redigerad av honom. Häftet VIII av "Materialiien" dök upp 1920.
Tack för detta. Jag undrar bara varför Klein skulle ha bjudit Fraenkel att skriva en artikel om "nummer". Jag antar att Fraenkel redan vid den tiden var känd som en stigande stjärna i det nya abstrakta fältet för axiomatisk uppsättningsteori. Det faktum att Klein bad Fraenkel att skriva en artikel om "nummer" tycks tyda på att Klein fortfarande höll fast vid vikten av aritmetiseringen av analysen, en term som han myntade i sin föreläsning från Goettingen 1895. Inbjudde Klein Fraenkel att skriva en artikel om "nummer" eftersom Klein ansåg uppsättningsteori vara grunden för en sådan aritmetisering?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...