Fråga:
Vem sa "Antingen pratar du matte eller pratar du nonsens?"
user4215
2016-05-30 16:58:09 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag håller på att förbereda en föreläsning och kommer ihåg att några av gudarna (högt uppskattade forskare från det förflutna) sa: "Antingen talar du matematik eller ditt nonsens." Kanske är "Antingen pratar du matematik eller talar nonsens." Någon aning om det exakta citatet och dess ursprungliga källa, inklusive författaren?

Två svar:
quetzalcoatl
2016-06-01 13:24:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Googling runt, jag har hittat detta citat någonstans på facebook:

  John McCarthy: De som inte talar matematik är dömda att tala nonsens.  

Detta är emellertid uppenbarligen inte de verkliga orden. Wiki-citat hävdar att den faktiska formuleringen var:

  Den som vägrar att göra aritmetik är dömd att prata nonsens  

daterad ~ 1995, så .. det är möjligt att någon sa det tidigare också

@MarkMcGregor: ditt ursprungliga citat säger 'matematik' inte 'logik'. För mig är "känslan" som en slumpmässig person skulle få från "matematik" närmare "aritmetik" än "logik". Naturligtvis är det inte sant, matematik är mycket bredare, men "generell känsla" av ett ord behöver inte vara och den vanliga killen som slumpmässigt väljs bland publiken kommer förmodligen att förstå det som aritmetik ..
Kan också tack för den länken! Det var en mycket intressant läsning. Det finns till och med ett citat som rör lite den här frågan som fick mig att bli glad :) `` Med högst sex nivåer av felaktigt citat kan alla uttalanden göras för att säga vad du vill. - jmc 2002 `Jag undrar hur annorlunda kommer det ursprungliga offertet att visa sig vara! :)
KCd
2016-06-01 05:10:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Är du säker på att det var en kort offert? Sidan http://zapatopi.net/kelvin/quotes/ har följande citat från Kelvin 1883 (mer exakt information finns på webbsidan): "Jag säger ofta att när man kan mäta vad du talar om och uttrycker det i siffror, du vet något om det; men när du inte kan mäta det, när du inte kan uttrycka det i siffror, är din kunskap av ett magert och otillfredsställande slag; det kan vara början på kunskap, men du har knappt i dina tankar kommit fram till vetenskapens tillstånd, oavsett vad det är. "

Samtidigt ser du vid den länken att Kelvin flera gånger sa att flygande maskiner andra än ballonger var omöjliga och tanken på kommersiell luftfart var otänkbar, till och med så sent som 1902 (året innan Wright Brothers flög först sina flygplan).Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...