Fråga:
Source of cartoon lampooning Felix Klein
Mikhail Katz
2018-01-31 21:37:37 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns en intressant tecknad film i boken

Lillian Hoddeson, Ernst Braun, Jurgen Teichmann, Spencer Weart (red.) Out of the Crystal Maze: Chapters from The History of Solid State Physics . Oxford Univesity Press, 1992 (online här)

Tecknad film (se nedan) visas på sidan 15 och visar igenkännligt professortyper som byter böcker mot tecknade påsar med mynt av igenkännligt kapitalistiska typer. Svävar över scenen är en solliknande Felix Klein och en änglalik Friedrich Althoff, som avbildas som att ge välsignarna välsignelser. Boken säger att tecknade filmer är från 1908 men ger inga ytterligare detaljer.

Fråga 1. Var dök tecknet upp första gången 1908?

Fråga 2. Vem skapade tecknade filmer?

Fråga 3. Althoff dog den 20 oktober 1908. Visades tecknade filmen före eller efter hans död 1908?

Fråga 4. Det finns flera böcker som har tryckt om den här tecknade filmen och de verkar alla vara överens om att tecknade filmen kommer från 1908. Var fick de den här informationen från?

Fråga 5. Armin Hermann skriver i sin bok från 1991 att tecknade filmen delades ut med inbjudningarna till ett möte i februari 1908 i Goettingen. , som påpekades i detta svar. Varifrån kommer Hermanns information?

enter image description here

Jag klickade på den länken till boken. Bildtexten säger: "Från A. Hermann, * Weltreich der Physik * [Esslingen: Bechtle, 1980], 193)". Kanske har referensen mer detaljer om den ursprungliga källan från 1908? Jag kommer också att redigera ditt inlägg för att inkludera bilden, så andra behöver inte klicka på länken.
Tack, Brendan. Jag är verkligen intresserad av dess ursprungliga utseende 1908.
Det finns en ganska rolig karikatyr av Alhoff, "the Academic Owl", på sidan nummer 793 (PDF sida 13) på http://www.academia.edu/31882285/Baltimore_Teaches_G%C3%B6ttingen_Learns_Cooperation_Competition_and_the_Research_Universal_River
@NickR, hänvisar du till "Baltimore-lärare"? De skulle inte låta mig få pdf utan att registrera mig. Skulle du vara så snäll att skicka mig en pdf?
Jag undrar om Googles bildmatchande sökmotor skulle vara till någon hjälp.
@MikhailKatz Det är konstigt. Jag är inte medlem och kan se PDF-filen. Jag skickar en kopia till dig på adressen som anges i din profil "math.biu.ac.il där x = katzmik".
Tack, förstod. Kanske om du befinner dig i samma geografiska område är tillgången mindre tätt kontrollerad. MK
@BrendanW.Sullivan skulle du råka ha en pdf av Hermanns bok från 1980?
@MikhailKatz Ack, det gör jag inte. Jag får se om mitt universitetsbibliotek har en kopia.
Det är intressant. Hur fick du bilden om du inte har boken? @BrendanW.Sullivan
@MikhailKatz Det visas i länken i ditt inlägg! Sida 15: https://books.google.co.il/books?id=WCpPPHhMdRcC&printsec=frontcover&vq=cartoon&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q=cartoon&f=false
Okej. Jag trodde du fick det från sidan 193 i Hermann.
Ett svar:
Jan Peter Schäfermeyer
2018-02-02 00:43:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Armin Hermann säger i sin bok på sida 355 att denna karikatyr fanns i inbjudningsbrev. Sedan jubileumsmötet hölls i februari 1908 framträdde det före Althoffs död. Här kan konferensförfarandet laddas ner: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-663-15735-9

Finns det något sätt att ta reda på var Armin Hermann fick sin information ifrån?


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...