Fråga:
Begäran om bra resurser om 'oändlighetens historia' ämnen
MSKfdaswplwq
2014-12-15 01:39:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag skriver / börjar med min kandidatexamen, ämnet handlar om "oändlighet": vad det är, varför accepterar vi det etc., men framför allt är mitt mål att ge en översikt över historien om tolkningen från matematiker (eller kanske filosofiska intellektuella).

Så min konkreta fråga är: Jag letar efter stora 'matematikhistoriska böcker', där böckerna fokuserar på 'oändlighet' (antika greker etc.) ) så att jag kan visa hur tolkningen har förändrats under de senaste årtusendena och varför den förändrats. Och hur är begreppet oändlighet nu? Det finns idag fortfarande matematikprofessorer som inte vill acceptera oändligheten.

Har någon bra resurser för den "historiska synen på oändligheten"? Senare, om jag har tid, kommer jag att utvidga den med några filosofiska sidospår, men först behöver jag grunden för att fullt ut förstå, matematiskt, vad konceptet är, hur det utvecklats etc.

Du kan också lägga till listan nedan: AW Moore, [The Infinite] (http://www.amazon.com/Infinite-Problems-Philosophy-AW-Moore/dp/0415252857/ref=tmm_pap_title_0?ie=UTF8&qid=1418640179&sr = 8-1) (1990)
Jag publicerade nyligen flera referenser i denna diskussionsgrupp som skulle vara användbara för din fråga. Se mitt svar på [Påverkade Galileos skrifter om oändlighet Cantor?] (Http://hsm.stackexchange.com/questions/451/did-galileos-writings-on-infinity-influence- cantor). Flera av de äldre referenserna (alla fritt tillgängliga på internet) är särskilt användbara (t.ex. Couturats bok, Vivantis artiklar, Youngs bok) på grund av deras referenser till litteratur som du annars inte lätt skulle få reda på.
Du kan antagligen hitta många saker som liknar det du försöker göra genom att googla orden [historia oändligt studentuppsats Cantor] (https://www.google.com/search?q=history+infinity+student+thesis + Cantor). Till exempel på den andra sidan av träffar hittade jag en Masters-avhandling från 2009 [A Finite History of Infinity] (http://web.pdx.edu/~caughman/AmyDraft501.pdf) av Amy Whinston, och det finns förmodligen många andra avhandlingar på grund- och magisternivå fritt tillgängliga online. (Jag hoppas att din fakultetsrådgivare är medveten om hur mycket som finns där ute ...)
Jag skulle inte tro att du kunde använda detta som en direkt källa, men kolla in boken White Light av Rudy Rucker. Det är en mycket snabb läsning och gav en konstigt insiktsfull inblick i begreppet oändlighet. Det är kul, och det finns också en hel del hänvisningar till Cantor och Hilbert.
Två svar:
J. W. Perry
2014-12-15 06:09:35 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det sätt jag skulle göra på detta skulle vara att ta referenser från anständiga tidningar och tidskrifter om ämnet och sedan undersöka vilka av dessa som kan tyckas värda dina pengar. Jag skulle ägna särskild uppmärksamhet åt böcker om Georg Cantor.

Här är ett exempel på en sådan bokjakt. En uppsats med titeln A History of Infinity skrevs på Texas A&M av en professor i matematiska avdelningen ( Dr. Allen). I referenserna till denna uppsats ser jag minst två utmärkta bokkällor:

Dauben, Josheph Warren, Georg Cantor, His Mathematics and Philosophy of the Infinite, Princeton University Press, Princeton, New Jersey, 1979

och

Lavine, Shaughan, Understanding the Infinite, Harvard University Press, Cambridge, MA, 1994.

Se om du inte kan kartlägga 20 sådana referenser på detta sätt, säkra från ditt bibliotek, eventuellt genom interbibliotekslån, och köp de du gillar bäst efter att ha tänkt dig om boken är något du borde äga.

Du vet när det är dags att sluta kartlägga och börja välja förvärv. Nu är du framför med minst två källor, men du kanske vill titta på Dr. Allens andra referenser i det papperet ovan eftersom det ser ut som ett ganska anständigt papper. Du kan verkligen citera det online-papperet också, eftersom det kommer från en ansedd matematiker med ett universitetets stämpel.

Wilhelm
2018-05-25 16:00:01 UTC
view on stackexchange narkive permalink

För åtskillnad mellan potentiell och faktisk oändlighet se Transfinity, särskilt kapitel I, men också många källor i kapitel V, och för vissa uttalanden utan referenser men lätt att hitta på internet och pekar på ytterligare källor: föreläsningen glider https://www.hs-augsburg.de/homes/mueckenh/HI/HI11.PPT och https: //www.hs-augsburg .de / hem / mueckenh / HI / HI12.PPTDenna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...