Fråga:
Vem mätte först avståndet till månen? Hur gjordes det?
Milkman
2015-01-10 04:02:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vem mätte först avståndet till månen? Hur gjordes det? Jag tror att det måste hända efter Newton, men jag är inte säker.

Tre svar:
fdb
2015-01-10 05:50:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det hände långt före Newton. Under det andra århundradet f.Kr. använde Hipparchus månparallax för att beräkna ett värde för det minsta och maximala avståndet mellan jorden och månen. Hans resultat ligger mycket nära den moderna beräkningen av detta avstånd.

Du kan läsa om det här: Toomer G.J. (1974), "Hipparchus on the Distances of the Sun and Moon." Arkiv för historien om exakt vetenskap 14: 126–142.

"Vem mätte först ..." Om det betyder absoluta termer, så var det Hipparchus. Men om relativa mått gör Aristarchus det före Hipparchus. Han fick bara ett relativt värde och sa att månen var 18 till 20 gånger närmare än solen. (Det är fel på grund av en dålig vinkelmätning, men hans trigonometri var korrekt.)
Jag läste att Aristarchus mätt i absoluta termer genom att mäta varaktigheten för en månförmörkelse.
Alexandre Eremenko
2015-01-10 13:45:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det här är en dåligt definierad fråga. Det kan tolkas som "Vem var den första som försökte mäta avståndet till månen", eller "vem var den första som gav ett korrekt antal", och vad som räknas som rätt antal.

Och även detta definierar inte frågan exakt. Den avgörande frågan: "i vilka enheter"? Det är relativt lätt att mäta avståndet i termer av jordens radie, men det är en annan sak, om du vill ha svaret i mil, kilometer eller stadier.

Det tidigaste skriftliga beviset som överlevde är ett rent teoretiskt arbete av Aristarchus där han förklarar en del matematik inblandade. Från boken kan man dra slutsatsen att han knappast mätte någonting i praktiken.

Hipparchus som levde senare hade redan idén om storleken på Moon'sparallax (detta motsvarar att mäta avståndet i termer av Jordradie). Men de flesta forntida diskuterade inte avståndet som vi förstår det, utan bara förhållanden, till exempel förhållandet mellan avståndet till solen och månen, eller månens parallax som är tillräckligt stor för att mätas med primitiva verktyg. För att passera från månen parallax till avståndet i vissa konventionella längdenheter måste man känna till storleken på jorden. Jordens storlek mättes av Eratosthenes, men det diskuteras fortfarande hur exakt hans mätning var.

Problemet är att han ger svaret stadion, och ingen vet hur länge hans stadion var. Få andra mätningar gjordes efter honom, men ändå när Newton var student lärde han sig att graden av meridianen var 60 (brittiska) mil. Det fanns inget sätt att mäta avståndet till månen utan att veta jordens radie.

Poängen är att de gamla hade en giltig matematisk och astronomisk grund för att beräkna jordens radie (Eratosthenes) och för att bestämma avståndet till månen i jordradier (Hipparchus). Om du har en i stort sett korrekt siffra för dessa två saker kan du uttrycka avståndet till månen i vilka enheter du vill.
Jag håller med om att "de gamla" (mer exakt, hellenistiska greker) hade en giltig matematisk grund för allt detta, men deras faktiska mätningar var sällsynta, och när vi har en rekord var de mestadels av dålig kvalitet.
Oleg Skripnyak
2018-01-07 05:55:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Var precis vid Pulkovo Astronomical Observatory förra året, de sa definitivt att första gången avståndet mättes, efter att Lunokhod 1 levererade hörnareflektorerna till månen. Det finns också atomur, gjorda med lampor i museet

Det var förmodligen den första högprecisionsmätningen (till cm antar jag. Jag måste kontrollera är ingen radarmätning gjord före Lunokhod 1), men kunskapen om ungefärligt avstånd är mycket äldre än det
@Frédéric Grosshans Du har rätt. Frågan handlade om första, som gjordes av Hippokrates på -4'-talet. Men den här moderna gjordes med laser, inte en radar
Jag vet. För att hantera en lasermätning behöver du en spegel på månen, vilket var omöjligt före Lunokhod. Men radarmätning kunde ha gjorts före Lunokhod
Faktum är att [detta 1965-papper] (http://adsbit.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?bibcode=1965IAUS...21...81Y&db_key=AST&page_ind=0&plate_select=NO&data_type=GIF&type=SCREEN_GIF&classic= handlar om en amerikansk mätkampanj 1959-1960, gjort för att förbättra resultatet av en amerikansk kampanj från 1957.
@Frédéric Grosshans Jag förstår, visste aldrig om detta, tack för info. Där nämndes också att variationen mellan topp och topp amplitud är cirka 3 km. Jag tror att det är mer föredraget än bara avståndet till en hörnreflektor i cm-precision, så dess genomsnittliga avstånd till hela månen. Men inte lämpligt för avståndsvariationer. Det konstiga, jag trodde att endast metall kan reflektera mikrovågor
Om det vore fallet skulle radar inte hjälpa flygplan att undvika berg, och smygplan skulle vara riktigt lätt att göra .. Metall är helt enkelt det som är mest effektivt för att reflektera mikrovågor, men inte den enda styva.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...