Fråga:
Varför åkte Rene Descartes till Sverige?
Tom Au
2014-10-29 03:37:51 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Året innan han dog accepterade matematikern Rene Descartes en inbjudan att handleda den lysande 19-åriga drottningen Christina av Sverige (ungefär trettio år yngre). Han dog uppenbarligen av svensk förkylning och långa timmar på jobbet.

Jag tycker att det är förvånande att han skulle acceptera ett sådant erbjudande, eftersom Descartes som ung militär hade tjänat som officer i armén till Maximilian i Bayern, en fiende till Christinas far, Gustavus Adolphus. (Å andra sidan var hans hemland Frankrike en allierad av Sverige).

Det antas av vissa (som citeras i Wikipedia-artikeln) att han var "mycket nära" drottning Christina, t.ex. kanske att konvertera henne till katolicismen och att detta kan ha bidragit till hans död. ta ett jobb som i slutändan dödade honom?

Kom ihåg att vid denna tidpunkt fanns inte begreppet "nationell armé" (eller det moderna nationbegreppet). Det var mer kung av Frankrike mot kung av Sverige, som var och en rekryterade en armé för att kämpa för * dem *, inte för sina nationer. Normalt skulle Frankrikes kung främst rekrytera fransmän, men bara för att de var mer tillgängliga för honom; legosoldater och utländska enheter var vanliga. Krig var vanligtvis "inget personligt" för officer och rangordning.
Ett svar:
user22
2014-11-01 11:15:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt Oregon State University-webbplatsen RENE DESCARTES (1595-1650) förklaras en del av din fråga av

Två månader före publiceringen av Passions Descartes seglade till Stockholm, på inbjudan av drottning Christina av Sverige. Descartes död i Stockholm av lunginflammation har regelbundet tillskrivits hårdheten i det svenska klimatet och det faktum att Descartes (ingen tidig stigare) ibland var skyldig att ge drottningen lektioner så tidigt som fem på morgonen. starkt> Hur obehagliga dessa förhållanden kan ha varit, verkar det tydligt att Descartes förvärvade sin dödliga sjukdom som ett resultat av att han hade fått sin vän, den franska ambassadören (som hade lunginflammation), tillbaka till hälsan.

På samma sätt , enligt webbplatsen Washington och Lee University RENÉ DESCARTES (1596-1650),

Eftersom drottningen ofta var upptagen med andra affärer och ville ge full uppmärksamhet för filosofin ordnade hon sina lektioner klockan 5.00 René bodde på den franska ambassaden mittemot kungliga slottet och var tvungen att ta en vagn över bron för att komma till palatset varje morgon. Han blev förkyld, svalnade och dog den 11 februari 1650.

Så varför accepterade Descartes erbjudandet från drottningen av Sverige och flyttade till Stockholm? Ett möjligt svar ingår i Stanford Encyclopedia of Philosophy-webbsidan Descartes 'Life and Works vilket antyder att erbjudandet från Sverige kom till rätt att låta honom komma bort från en situation som han ansåg var alltmer hotande. hans sätt att leva. Från avsnittet på Stanfords webbplats om Descartes The Passion blir det tydligt att en mycket spänd och mycket allmän akademisk utmaning för Descartes arbete höll på.

Av många skäl , som säkert skulle inkludera de relaterade till hans oro över Voetius, accepterade Descartes erbjudandet

och åkte till Sverige. Enligt Stanford-dokumentet som länkats ovan började han ta ett beslut.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...