Fråga:
Vetenskapliga framsteg påstås orsakas av drömmar
Felix
2014-10-29 03:23:46 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kekulé, som upptäckte den kemiska formeln för bensen 1865, hävdade att han hade gissat ringformeln med alternerande enkel- och dubbelbindningar i en dagdröm. Finns det liknande exempel på betydande vetenskapliga framsteg som påstås orsakas av drömmer?

Jag är inte säker på om det här är en bra fråga, för det är naturligtvis aldrig säkert om något kom upp i en dröm eller inte. Detta gör denna fråga nästan omöjlig att verkligen svara på.
@Danu min fråga syftar till exempel på vetenskaplig intuition (eller vision om du föredrar), inte på en strikt verifiering av om det verkligen kom upp i en dröm. Jag tycker att det är en värdefull fråga för historien om vetenskapligt tänkande.
Fyra svar:
Franck Dernoncourt
2014-10-29 03:44:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Indisk matematiker Srinivasa Ramanujan hävdade och sägs ofta ha kommit med satser och frågor i sina drömmar.

Till exempel: Ramanujans Mock Modular Forms: Indian Matematikerns drömförtroende äntligen bevisad

Medan han var på sin dödsäng skrev den lysande indiska matematikern Srinivasa Ramanujan kryptiskt ner funktioner som han sa kom till honom i drömmar, med en aning om hur de beter sig . Nu 100 år senare säger forskare att de har bevisat att han hade rätt.

"Vi har löst problemen från hans sista mystiska brev. För människor som arbetar inom detta matematiska område har problemet varit öppet i 90 år, "sa Emory University-matematikern Ken Ono.

Tyvärr är det svårt att verifiera sådana påståenden. Men oavsett har jag alltid haft Srinivasa Ramanujans prestationer fantastiska.

Ramanujans mor var en djupt religiös person och det finns viss debatt om Ramanujan verkligen upptäckte resultat i sina drömmar eller om han tillskrev dem till övernaturliga gudar av vördnad för sin mor.
DJohnson
2015-06-11 15:54:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

FamousScientists.org har en tråd med titeln "7 bra exempel på vetenskapliga upptäckter gjorda i drömmar."

http://www.famousscientists.org/7-great-examples-of-scientific-discoveries-made-in-dreams/

The exempel inkluderar de redan diskuterade samt:

  • Mendeleev och det periodiska systemet
  • AR Wallace och naturligt urval
  • Descartes vetenskapliga metod
  • Loewi- och synaptiska nervöverföringar

En annan artikel lägger till Watsons vision om DNA: s dubbla helixstruktur

http: //en.wikipedia. org / wiki / List_of_dreams

Den första länken har inga källor ... För allt vi vet kan det här vara myter.
Elliot
2019-05-06 22:57:45 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag läste just igår att uppfinnaren eller symaskinen hade arbetat med nålproblemet länge. Sedan i en mardröm, skrek, svettade och allt detta fick han svaret. Vildarna som stakade honom i drömmen hade de mest ovanliga spjutarna. En som hade ett hål här och en krok där och ...

Artikeln, från en av Pragmatiska serierna, handlade om hur den högra halvan av hjärnan, den icke verbal sida, väntar tills bilder kan bildas med svaret. Att locka ut dessa är där drömmar och dagdrömmar verkar göra jobbet, om du låter dem.

Partha Shakkottai
2019-05-06 08:07:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det verkar vara sant. Jag drömde om en själv. Hur linjäriserar varma trådmätningar av skjuvspänning (och endast skjuvspänning) i ett turbulent flöde? Det är faktiskt genom att kvadrera varma trådsignaler.

Det är i "Omöjligt att linjärisera en varm trådanemometer för mätningar i turbulenta flöden" av S.P Parthasarthy och D.J. Tritton, AIAA Journal, 1963, 1-5, p1210-1211.Indiska institutet för vetenskap, Bangalore.

Välkommen på sajten! Jag misstänker att OP skulle mer vilja se några välkända resultat. Åtminstone en verifierbar länk verkar vara användbar. Jag tycker att dina bidrag om den antika indiska kunskapen är okej och välkomna, men du måste skicka dem till webbplatsreglerna.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...