Fråga:
När lärde man sig skolmet av metoden att få kvadratrötter (uppfanns av Viète 1610 och utvecklades av Harriot 1631)?
Joel Reyes Noche
2014-10-29 10:41:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

François Viètes On the Numerical Resolution of Powers by Exegetics publicerad 1610 (Viete, 2006, s. 311-370) introducerade ett sätt att numeriskt lösa polynomekvationer, ett särskilt fall är ekvationen där en okänds kvadrat är lika med ett givet nummer. Thomas Harriot's The Practice of the Analytic Art (Harriot, 1631) bygger på Vietes arbete.

Det verkar som att Viètes och Harriot-förfarandet är grunden för den manuella decimalsiffran siffra metod för att få kvadratrötter (se Wikipedia, 2014).

Jag lärde mig denna procedur när jag gick i grundskolan. Min fråga är:

När lärde man sig skolbarn den manuella decimalsiffran för att få kvadratrötter först?

Jag tittar för bevis som en lärobok som innehåller proceduren och uttryckligen anger att barn (säg de som är under 18 år) är den avsedda publiken.

Referenser:

Harriot, T. (1631). Artis analyticae praxis, ad aequationes algebraicas noua, expedia, & generali methodo, resoluendas: tractatus . Londini: Barker. Hämtad 29 januari 2014 från http://echo.mpiwg-berlin.mpg.de/MPIWG:DBZ6XPZN

Viète, F. (2006). Den anayltiska konsten: Nio studier i algebra, geometri och trigonometri från opus restitutae mathematicae analysos, seu algebrâ novâ (TR Witmer, Trans.). Mineola, New York: Dover Publications.

Wikipedia. (2014). Metoder för beräkning av kvadratrötter --- Wikipedia, den fria encyklopedin. Hämtad 29 januari 2014 från http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Methods_of_computing_square_roots&oldid=589727868

Uppröstad för alla dessa referenser.
Får jag fråga när och var du gick i grundskolan och om det var en offentlig eller privat skola? Ett bra ställe att starta forskningen kan vara att undersöka ursprunget till matematikplanen i det landet vid den tiden (även om jag misstänker att det kan vara svårt att spåra beroende på land).
@JackM, tack för förslaget. Jag lärde mig denna metod omkring 1985 i en privat grundskola på Filippinerna men jag misstänker att övningen började mycket tidigare, kanske ett sekel eller två tidigare. Jag erkänner att jag inte har sökt systematiskt än.
En plats att börja leta efter sådana böcker på engelska är följande begränsade google-böcker på 1800-talet efter [aritmetisk "kvadratrot"] (https://www.google.com/search?q=arithmetic+%22square+root%22&tbm = bks & tbs = cdr: 1, cd_min: 1800, cd_max: 1899). Jag läste inledningen till flera av dessa böcker just nu, och jag antar att beräkning av kvadratrot antagligen inte lärdes före gymnasiet på 1800-talet. Observera att "gymnasiet" då antagligen var som en forskarskola idag, i förhållande till andelen av befolkningen som var inblandad.
@DaveLRenfro, Även om det inte är ett exakt svar på frågan gav du det jag letade efter. Om du skriver din kommentar som svar kommer jag att acceptera det tills ett bättre svar kommer i framtiden. Tack.
Det verkar som om jag inte kommer att ha en chans att skriva upp något förrän nästa tisdag, men jag ska försöka skriva något då. (Jag har varit upptagen med mitt dagjobb de senaste dagarna och jag kommer inte ha tillgång till internet de kommande tre dagarna.)
Ett svar:
DavePhD
2015-05-25 16:34:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ett tidigt exempel är

Arithmetick Made for Easy, That it may be Learned without a Master: After a new and concife method; the Like not yet Extant

Den länkade andra upplagan publicerades 1740. Den första upplagan var 1727. (1725 för originalfranska: L'arithmétique rendue facile de façon à la pouvoir apprendre sans Maître)

Översättarens förord ​​förklarar att det är för att undervisa barn.

Beräkning av kvadratrötter siffra för siffra är sidorna 347-350.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...