Fråga:
Varför dödades Évariste Galois?
Ali Caglayan
2014-10-29 02:35:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det är välkänt att Évariste Galois dog en ung man. Jag har hört att han dog i en duell. Vad handlade duellen om? Mer snarare vad är bakhistorien bakom hans död och skrev han verkligen ner de flesta av sina fantastiska idéer dagar före sin död?

+10 om jag kunde! Jag * dör * att veta!
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89variste_Galois#Final_days ger en fin översikt.
Det sägs att E. T. Bell i sin bok * Men of Mathematics * ofta ger den mest romantiska eller lurida versionen av de incidenter han rapporterar, så det bör inte tas som en källa till verklig historia.
Fem svar:
user22
2014-10-29 04:57:32 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Enligt Rutgers universitetswebbsida Matematik - medel till ett slut, som listar orsakerna till berömda matematikers dödsfall, anges att det finns en betydande osäkerhet kring Galois död. De spekulerar emellertid i att

indikerar att duellen motiverades antingen av en fråga relaterad till hans engagemang i den radikala Républicain-rörelsen, eller av konflikter som uppstod på grund av en romantisk intrassling. Duellen inträffade bara en månad efter att han släpptes från ett sex månaders fängelse som härrörde från hans störande politiska verksamhet. kväll innan.

En annan teori enligt The Evariste Galois Archive, särskilt på deras sida angående duellen, sägs att döden av Galois var

Den mest troliga anledningen är: Han var trött på livet på grund av sin olyckliga kärleksaffär, hans fruktlösa ansträngningar för att få erkännande för sitt matematiska arbete, sin ekonomiska situation och arbetssituation och han kände avslutade en blind gränd också i politiken. Så hans duell var som en iscensatt självmord.

Det finns ytterligare bevis för Galois-sjukdom som presenterades i National University of Singapore tidning Evariste Galois, som beskriver att han uthärdat flera besvikelser akademiskt och romantiskt, och enligt författaren, hade blivit bittra, och slutsatsen som författaren gör är ganska framträdande:

Om han hade vetat att hans verk skulle vara av stor betydelse för matematik, skulle livet ha varit mer meningsfullt för honom. Som det dog dog han en mycket besviken man.

Intressant! Jag hade aldrig hört självmordsvinkel, men det verkar ganska troligt. +1
Jag hörde att Cauchy inte brydde sig verkligen om Galois verk ...
user2441
2015-06-13 20:14:55 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Jag vill gärna nämna två intressanta artiklar skrivna av Olivier Courcelle, som nyligen har publicerats på den utmärkta webbplatsen Image des mathématiques . Tidningarna, skrivna på franska, innehåller många och tidigare opublicerade detaljer om Galois 'duellmotståndares identitet. De svarar kanske inte direkt på den ursprungliga frågan, men jag tycker att de är värda att nämna.

I den första artikeln, L'Adversaire de Galois (I) han hanterar mest frågan vem motståndaren var. Han nämner att tidningen Le Précurseur den 4 juni 1832 rapporterar om Galois död och nämner initialerna från hans motståndare, L. D. (mittkolumn på den refererade sidan). I hans Mémoires utser Alexandre Dumas motståndaren som Pescheux d'Herbinville. Enligt Courcelle strider inte dessa element mot, eftersom Pescheux ibland kallades Lepescheux, precis som Galois har kallats Legallois i vissa situationer.

När det gäller orsakerna till en duell pekar författaren på olika källor, inklusive ett brev av Galois själv, ingen av dem stöder kärlekshistorietorin.

I den andra uppsatsen , L'Adversaire de Galois (II) , publicerad idag, Courcelle avslöjar tidigare opublicerade biografiska inslag om Pescheux d'Herbinville, som han kunde hitta genom att skura många arkiv och register. Han avslutar sitt papper med mannens fullständiga identitet: Étienne-François Pecheux d'Herbenville (Paris den 5 april 1809 - Paris, 23 mars 1871).

Mycket trevligt! Fantastiskt att se den senaste utvecklingen :) +1
Manjil P. Saikia
2014-10-29 18:34:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det har skett många berättelser om Galois liv och duellen. De flesta källor tyder på att duellen berodde på en misslyckad kärleksaffär. Det verkar som om Galois blev kär i läkarens dotter när han satt i fängelse, men som händer för det mesta var flickan inte kär i Galois utan någon annan. Galois utmanade honom till en duell och resten är nu känd. Det var mycket vanligt då att utmana varandra till en duell för att lösa saker, men det som var sorgligt var att Galois var tvungen att ligga där efter duellen i många timmar innan hjälp nått honom. Kanske hjälp i rätt tid skulle ha räddat honom. Men det är bara spekulationer.

När det gäller huruvida han skrev det mesta av sin matte innan han dog skulle det med säkerhet vara falskt eftersom han måste ha haft idén i förväg. Han skrev bara ner det för natten av sin duell för säkerhet och skickade det till Chavelier. Hermann Weyl säger om detta brev: "Detta brev, om det bedöms av nyheten och djupet av idéer som det innehåller, är kanske det mest betydelsefulla skrivet i hela mänsklighetens litteratur."

För en lätt att läs beskrivningen om honom kan du kolla den här sidan. Eller läs en intressant version här.

Tony Rothmans artikel, "Genuis and Biographers: The Fictionalization of Evariste Galois" är * inte * en fiktivisering, utan ett försök att bända isär vad som faktiskt är känt från myten. Artikeln vann ett MAA-skrivpris.
Ledsen för felavtryck. Jag rättade.
Martín-Blas Pérez Pinilla
2016-03-20 16:54:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Samma Galois ger två olika skäl till duellen i sina två sista bokstäver:

I "Brev till alla republikaner":

I be patrioter och mina vänner att inte bebreida mig för att jag dör på annat sätt än för mitt land. Jag dör offer för en ökänd kokett. Det är i ett eländigt slagsmål som mitt liv slocknar. åh! Varför dö för så triviala saker, dö för något så föraktligt! Förlåtelse för dem som har dödat mig, de är av god tro.

I brevet till två icke-namngivna vänner:

Jag har utmanats av två patrioter - det var omöjligt för mig att vägra. Jag ber om ursäkt för att du inte har rådgivit någon av er. Men mina motståndare hade satt mig på min ära att inte varna någon patriot. Din uppgift är mycket enkel: bevisa att jag kämpade trots mig själv .... Bevara mitt minne eftersom ödet inte har gett mig liv för mitt land att få veta mitt namn. Jag dör din vän.
Carlos Bribiescas
2014-10-29 02:49:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du har nästan fått det mesta av historien.

Påstås att han var kär i en kvinna som var förlovad med en artilleriofficer. Han utmanade tjänstemannen för att vinna hennes tillgivenhet. (Gamla dagar var så coolt) Under kvällarna fram till duellen skrev han många brev till sina vänner / kollegor. De viktigaste av dessa hade idéerna som skulle bli grunden för Galois-teorin. Hans handlingar fram till duellen tyder på att han inte trodde att han skulle vinna.

Källor: College matematik kurser.

Finns det någon anledning för oss att tro på det du hörde i dina matematikkurser på college?
Detta svar är ganska otillfredsställande; det ger mindre information än Wikipedia-artikeln om Galois, som är lätt att hitta. Jag hoppas att du kan utöka det och lägga till lite information som inte är lättillgänglig för oss alla.
Rättvis poäng. Förhoppningsvis kommer någon som vet mer om det.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...