Fråga:
Har granskare aldrig fått betalt?
Franck Dernoncourt
2014-10-29 03:33:59 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Numera får forskare i allmänhet inte betalt för att granska forskningsartiklar. Har det alltid varit fallet? Om inte, hur kommer det sig att det har förändrats?

Jag vill argumentera för att detta är på ämnet: Frågan ställer en (viktig) del av den vetenskapliga processen. Ett intressant svar kan till och med diskutera konsekvenserna för den vetenskapliga processen för betalda vs icke-betalda domare / granskare.
Ett svar:
Alexandre Eremenko
2014-10-29 06:46:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Du menar förmodligen domare, de som domar papper för tidskrifterna. ("Granskare" är det vanliga namnet för dem som skriver recensionerna för matematikrecensioner eller för Zentralblatt Math. De betalas små belopp per recension.)

Vissa tidskrifter betalar till domarna. Indiana University Math Journal använde till exempel 50 $ per rapport, jag vet inte om det fortsätter. (Lägg också märke till att detta alltid var en av de billigaste tidskrifterna).

Men detta är naturligtvis ett undantag. Traditionellt anses domare vara en tjänst för samhället, och matematiker gör detta frivilligt. Jag antar att andra forskare också gör detta frivilligt. Så vitt jag vet var detta alltid fallet. I allmänhet ansågs grundläggande vetenskap inte vara ett kommersiellt företag. Forskare betalas vanligtvis inte för sina publicerade artiklar (även om de kan samla royalty för böcker). Så det antogs att kan göra domarjobben på samma grund.Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...