Fråga:
Har andra numreringssystem än bas tio någonsin använts eller varit populära?
StackExchange What The Heck
2014-10-30 00:10:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Bas tio är mycket vettigt som ett numreringssystem, med tanke på antalet siffror som människor vanligtvis har på sina händer.

Som sagt, vissa äldre pengarsystem baserades inte på antalet fingrar vi har, t.ex. pund, shilling och pence. På samma sätt är en dag uppdelad i 24 timmar, inte tio. Båda dessa antyder att vissa kulturer kanske har använt alternativa numreringssystem tidigare.

Har några icke-decimala numreringssystem använts ofta tidigare? Om så är fallet, vad var de?

Kan du klargöra "matematisk". Till exempel: Mitt exempel hänvisar bara definitivt till fårräkning.
Jag har tagit bort ordet. Att räkna är att räkna ...
Eventuellt av intresse: * [The Number Concept: Its Origin and Development] (http://www.gutenberg.org/ebooks/16449) * av Levi Leonard Conant, beskriver de räknesystem som används av ett enormt antal kulturer och språk.
Det finns en [metadiskussion] (http://meta.hsm.stackexchange.com/q/46/34) om huruvida detta är ämnet.
Sex svar:
Ondřej Černotík
2014-10-30 00:18:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gamla babylonier använde bas 60 för beräkningar. (Det här är också där 60 sekunder på en minut och 60 minuter på en timme kommer ifrån.) Enligt Wikipedia var den största fördelen med detta att det gjorde praktiska beräkningar ganska enkla på grund av att antalet 60 hade många delare. Deras matematik utvecklades vanligtvis för tiden men det skulle kompensera för en helt annan fråga och svar.

Alexandre Eremenko
2014-10-30 06:32:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hittills använder många människor olika system förutom decimalt. Jag blev förvånad över att läsa att "gamla babylonier använde systemet baserat på 60" :-) Använder vi inte deras system idag? Inte bara för tid utan för vinkelmätning?

När den franska revolutionära regeringen införde decimalsystemet som standard, försökte de också reformera vinkel- och tidsmätningen. 10 timmar på en dag och 10 på en natt, 100 minuter på en timme, 100 sekunder på en minut. För vinklarna: 100 grader i rät vinkel, 400 i en cirkel, varje grad är 100 minuters båge etc. Detta är anledningen till att kilometer definierades som meridianens 1/400000. Det är inget annat än "decimalminuten". (Den nautiska milen är en "babylonisk minut" av meridianen). Klockor, klockor och vinkelmätinstrument med decimalskalor finns i museer.

Men detta fungerade inte. Så vi använder fortfarande det babyloniska systemet.

Nu, hur många tum finns det i en fot? Hur många uns i pund? Inte alla använder decimalsystem idag.

Ett intressant system används för vinkelmätning i artilleri. Cirkeln är uppdelad i 6000 delar. Detta är bekvämt för snabb uppskattning av avståndet till ett objekt med känd storlek, med hjälp av den råa approximationen pi = 3.

Det var ett försök att introducera systemet baserat på 8 för daglig användning. (Karl XII från Sverige). Detta fungerade inte.

Naturligtvis använder vi fortfarande bas 60 för tids- och vinkelmätningar. Vad jag ville säga med detta uttalande var att det kommer från Babylonien, så det jag egentligen menade var 'redan gamla babylonier använde bas 60'
Jag ville betona det inte bara i tid och vinklar. Enkla (inte decimala) fraktioner används i skruvstorlekar och i aktiekursnoteringar på NY Stock Exchange. Och engelska mätsystem är verkligen inte baserat på decimalsystemet :-)
winwaed
2014-10-30 00:29:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Kelterna (dvs. järnåldersbritterna och deras ättlingar) sägs ha använt ett bas 20-system. Detta är tänkt att vara ursprunget till räknesystemet Yan Tan Tethera som används av många höguppfårbönder långt in på 1800-talet och överlever idag på några få ställen som Swaledale. Se http://en.wikipedia.org/wiki/Yan_tan_tethera för en lista över variationerna.

Pat B
2014-10-30 00:51:54 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det franska språket har fortfarande resterna av ett tjugo-bas-system. Deras ord för 80 är "quatre-vingts", som bokstavligen översätts till "fyra tjugoårsåldern".

Engelska (och tyska ännu mer) har fortfarande resterna av ett bas-tolv-system. Tänk vid _elven, tolv_ och _elf, zwölf_ vilka är specifika konstruktioner.
För att inte glömma [* dussin *] (http://en.wikipedia.org/wiki/Dozen) (och deras motsvarigheter på andra språk, se länk).
mau
2014-10-30 01:31:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Maya använde också ett vigesimal -system. Observera att många decimalsystem använder ett quinarsystem: tänk på de latinska siffrorna, men också på den japanska kulramen.

med quinary subsystem menar du att 5 också är betydelsefulla?
Ja, i viss mening är det en hjälpgrund
VicAche
2014-10-30 00:58:23 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det binära systemet används ofta idag och hexadecimaltal och oktaltal har fått stor uppmärksamhet på grund av deras närhet till binärfilerna. Detta beror på datorer som huvudsakligen arbetar med booleska värden, vilket gör det naturligt att räknas i bas 2 när man hanterar sådana maskiner.

Det brukade också vara fallet för Octal.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...