Fråga:
När och hur var det känt att vår sol är samma sak som nattstjärnorna?
BMS
2014-10-30 01:49:14 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vem var den första personen som antog att vår sol bara är en annan stjärna?

Vilket var det första beviset på att detta var sant?

Jag tror att Herschels binära stjärnsystem är ett möjligt svar här, för innan det fanns inga direkta bevis för att stjärnor ens har massa eller interagerar gravitationsmässigt.
Medverkar i det här, tack för att du frågade! [Min egen fråga på ett annat forum.] (Https://www.physicsforums.com/threads/when-did-humanity-realize-that-the-sun-is-just-another-star.427062/)
Ett svar:
Ali Caglayan
2014-10-30 02:31:26 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Som citeras från den här artikeln:

Många människors arbete behövdes för att bevisa att solen är en stjärna. Den första personen vi känner till som föreslår att solen är en stjärna på nära håll (eller omvänt att stjärnor är solar långt borta) var Anaxagoras, omkring 450 f.Kr. Det föreslogs återigen av Aristarchus från Samos, men denna idé slog inte igen. Cirka 1800 år senare, omkring 1590 e.Kr., föreslog Giordano Bruno samma sak och brändes på bålet för det. Genom arbetet av Galileo, Kepler och Copernicus under 1500- och 1600-talen blev solsystemets natur och solens plats i det tydligt och slutligen på 1800-talet kunde avstånden till stjärnor och andra saker om dem mätas med olika människor. Först då bevisades det att solen är en stjärna.

Så den första förmodan skulle gå tillbaka till grekerna, men det var mycket kontroverser kring idén eftersom till dess likhet med gudarna. Det verkar som om det är ett relativt nyligen faktum.

Detta är ganska förvånande. Som komplement har Terence Tao ett vackert samtal om astrometri, [The kosmic distance ladder] (http://terrytao.files.wordpress.com/2009/09/cosmic-distance-ladder2.pdf).
Jag såg i ett Copernicus-museum i Polen att en giltig invändning från hans geocentriska modell var att stjärnornas storlek (från skenbar diameter och beräknat avstånd) var flera storleksordningar större än solen. Det förstods senare att stjärnans skenbara diameter var en observationsartefakt.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...