Fråga:
Varför kallar vi inte Higgs-bosonen för "higgson"?
Ooker
2014-10-29 07:07:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Vi har fermioner (uppkallade efter Fermi) och bosoner (uppkallade efter Bose). Varför kallar vi inte partikeln som motsvarar Higgs-fältet "higgson"? Superpartnerpartikeln (spartikel) i Higgs-bosonen är higgsino, vilket gör namnet "higgson" mer rimligt (fotonens spartikel är fotino).

Relaterat, men inte ett duplikat av http://hsm.stackexchange.com/questions/6/when-did-the-names-of-scientists-first-become-the-names-of-scientific-units
Det är värt att påpeka att Higgs boson -> Higgsino följer samma konvention av SU (2) -mätarbosoner, (t.ex. W-boson -> Wino), även om vi oftare pratar om massens egenstater, benämnt charginos och neutralinos. Så analogin med foton är inte helt motiverad.
higgson låter som ett efternamn
Ett svar:
HDE 226868
2014-10-29 07:19:40 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Det finns ett antal anledningar:

  1. Det som skiljer fermioner och bosoner från Higgs-bosonen specifikt är att de är allmänna klasser av partiklar (baserat på snurrning), medan Higgs-bosonen är en specifik partikel (eller om du vill).
  2. Namnen "fermions" och "bosons" myntades av Paul Dirac, som inte längre var framträdande när tanken bakom Higgs-fältet föreslogs. I allmänhet är partiklar inte uppkallade efter människor (Higgs-bosonen är ett undantag).
  3. Fråga bara Benjamin Lee (tyvärr avliden) vem som först använde termen.
  4. Idén bakom higgsino, supersymmetri, kom inte förrän i början av 1970-talet och kom inte framåt förrän långt senare; då var termen "Higgs boson" väl etablerad och "higgson" skulle inte ha varit tillräckligt fängslande.
2. Vi har [Dirac fermion] (https://en.wikipedia.org/wiki/Dirac_fermion) och [Majorana fermion] (https://en.wikipedia.org/wiki/Majorana_fermion). Jag vet att när vanan har börjat är det svårt att ändra. Men varför använde inte de första personerna som namngav det (som Benjamin Lee) * higgson *?
Dirac var inte längre framträdande? Jag trodde att han alltid hade en framträdande plats genom att ha sin elektronekvation.
@ManjilP.Saikia Visst, han var känd, men han deltog inte längre i forskning på den nivå han var på sitt bästa. Andra gjorde rubriker.


Denna fråga och svar översattes automatiskt från det engelska språket.Det ursprungliga innehållet finns tillgängligt på stackexchange, vilket vi tackar för cc by-sa 3.0-licensen som det distribueras under.
Loading...